què és i què aporta a la terra?
La comarca del Priorat és una zona de cultius on els vins i l’oli són els productes estrella. A La Recepta Perduda, Sílvia Abril descobreix què és l’agricultura biodinàmica, una manera de treballar la terra com si aquesta fos un ésser viu, respectant, a més a més, els ritmes naturals marcats pel sol, la lluna i el cosmos.
Un nou tipus de cultiu
Els productes biològics i ecològics són cada cop més presents a la nostra societat. Ara bé, al Priorat van un pas més enllà fent servir mètodes de producció agrícola que respecten els cicles propis de la natura, el que es coneix com a agricultura biodinàmica. “Es basa a tractar el terra com si fos un ésser viu. Es treballa amb preparats biodinàmics, amb composts”, explica Josep Maria Bertran, agricultor responsable del projecte La Trullola que produeix olis d’alta qualitat com a activitat principal.
“Se segueixen els ritmes de la natura i del cosmos“
El respecte pels cicles de la natura és la base d’aquest sistema agrari. “Se segueixen els ritmes de la natura i del cosmos: els lunars, els solars i els propis de la Terra. Es tracta de treballar en harmonia amb tot això”, remarca Bertran. També comenta que “més que tractar o produir els cultius», els acompanya.
Què són els preparats biodinàmics?
Per donar aliment al sòl, Josep Maria Bertran elabora uns preparats biodinàmics a base d’excrements: “És caca de vaca feliç. Ha de ser un animal que hagi parit i els fems han de ser frescos. El que es fa és omplir unes banyes, també de vaca feliç que hagi donat a llum, i s’enterren a la tardor per desenterrar-los a la primavera”.
És important que l’obertura de la banya quedi cap per avall perquè així, en cas de pluja, no s’ompli d’aigua i la matèria es podreixi. Passats els mesos corresponents, aquest compost es transformarà en un preparat amb els seus propis fongs que ajudarà a tornar a la vida la terra i li donarà informació de com tornar als seus processos naturals.
Un mètode ancestral
Tal com comenta el periodista Toni Orensanz a La Recepta Perduda, “la biodinàmica és vista com una cosa màgica i estranya, però té una connexió amb tècniques que ja es feien servir” i recorda que “la gent sempre ha mirat les llunes a l’hora de fer determinades plantacions”.
Aquesta forma d’entendre l’agricultura parteix de cuidar la terra, “saber quins compostos té, com és el teu tros i en funció de com és, donar-li una cosa o una altra”, incideix Bertran, qui diu que tot aquest procés “és una cosa molt lògica”.